Kroegdispuut de Tempeliers | Vensterhuis
18729
page-template-default,page,page-id-18729,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
het paleis van Nijmegen

HET VENSTERHUIS

Het huis waar het allemaal gebeurt. Als sinds 1957 bezetten de Tempeliers het Vensterhuis, het prachtige pand op de hoek aan de Wilhelminasingel.

Nijmegen is een karakteristieke stad, met vele mooie oude panden waar de bijzonderste, gekste en amuzantste gebeurtenissen plaatsvinden. Zoals altijd, kan er maar één de kroon spannen. Liefhebbers van het studentenleven zullen beamen dat ‘het Vensterhuis’ een klasse apart is. Medestudenten, oud-studenten, docenten, ambtenaren, buren, stoepvegers, ze zijn allemaal bevangen door de ongekende schoonheid van dit prachtige huis. De leden van ‘Kroegdispuut de Tempeliers’ nemen nou eenmaal geen genoegen met het wonen op minder mooie residenties zoals de andere dispuutshuizen. Middels het eigen beheer van het pand laten ze maar weer eens zien dat zij hun zaakjes beter regelen dan menig huisbaas.

’s Ochtends, als het huis wordt belicht door de opgaande zon is het vaak nog stil in en rondom het huis. De bewoners zijn nog niet ontwaakt na hun nachtelijke escapades. Een enkeling sleept zichzelf weemoedig naar zijn fiets om zijn lichamelijke aanwezigheid in de collegebanken te bewerkstelligen. Nee... ’s ochtends is er niet veel te beleven en is ‘Het Vensterhuis’ een oase van rust, totdat de eersten van de elf huisbewoners de balkondeuren openslaan en hun champagne ontbijt nuttigen in het licht van de vroege middagzon. Gelegen aan het kruispunt voor de oude Universiteits Aula, waakt ‘Het Vensterhuis’ over de buurtbewoners die hun thuis vinden aan de wilhelminasingel, de bijleveldsingel en de sloetstraat. Met een prachtig terras, venster en balkon biedt het huis de mogelijkheid om de sfeer in de buurt opgetogen te houden doormiddel van aangename deuntjes, toezicht te houden op hinderlijke buurtbewoners, passerende schoonheden de aandacht te geven die ze verdienen en oververhitte passanten te voorzien van een heerlijk verfrissende douche van waterballonnen. Sinds 1957 wonen ‘de Tempeliers’ in dit kostbaar en monumentaal stukje Nijmegen en is de Wilhelminasingel de bruisende straat zoals men die tot op de dag van vandaag kent.

Vele Tempeliers hebben ‘het Vensterhuis’ hun thuis mogen noemen en er de mooiste, ontroerendste en bijzonderste dingen beleeft. Vele vriendschappen zijn gesmeed en in het huis heerst een gemoedelijkheid die in geen ander huis te vinden is. Het huis is rijk aan tradities. Sommige tradities zijn grappig, andere zijn leerzaam of noodzakelijk. Zelfs de schoonmaaksters houden zich er netjes aan terwijl ze alle vier de etages poetsen, het stof van de 52 inch tv vegen en de gloednieuwe spoelkeuken voorzien van een verfrissende schoonmaakbeurt. De ervaring leert dat nieuwe jongens worden opgevoed en waarden en normen worden bijgebracht wanneer nodig. Het huis ligt er altijd netjes bij want net als bij vrouwen behandel je een schoonheid met respect. Toch blijft plezier maken met elkaar natuurlijk het aller belangrijkste. Studeren doe je maar in de UB geldt het devies. Er is geen moment dat de huisbewoners niet samen zijn. Het huis dient tevens als podium voor de leukste borrels, de gaafste huisfeesten en romantischte nachten. Reeds kocht een huisbewoner nieuwe schoenen in de stad. Toen de verkoopster vroeg waar deze jongeman woonde en hoorde dat hij op ‘het Vensterhuis’ woonde, antwoordde ze semi-opgelaten: “oh, daar heb ik vroeger ook nog wel eens geslapen. Toen waren de huisbewoners ook al knappe kerels.”. Een veel gemaakte opmerking...

Het mag duidelijk zijn dat veel studenthuizen het ‘Vensterhuisrecept’ proberen te immiteren, maar dit nooit zullen benaderen laatstaan evenaren. Het is ons niet onbekend dat studenten graag hun plekje in hun huidige studenthuis inruilen voor een plek in ‘het Vensterhuis’, ondanks dat ze nog niet de helft van de privileges van wonen op ‘het Vensterhuis’ kennen. Dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd en dat willen we zo houden. Zaken worden hier namelijk wél goed geregeld.

mhdpg,

Christian van Iersel

Vensterhuis Secretaris h.t.